czwartek, 25 sierpnia, 2022
Zdrowie i dieta

Cenny olej rydzowy

W każdej kuchni znajduje się jakiś olej do smażenia i spożywania na surowo. Wynika to z faktu, że nie na każdym oleju można smażyć, gdyż w trakcie działania wysokich temperatur wydzielają się związki rakotwórcze. Warto wiedzieć jak się dzieli oleje.

Które oleje są tłoczone na zimno?

olej rydzowy tłoczonyNa rynku znajdziemy przede wszystkim dwa rodzaje olejów roślinnych: rafinowane i nierafinowane. Jednak co on oznaczają? Jest to nie mniej i nie więcej niż proces chemiczny, w wyniku którego olej traci swoje walory smakowe, zapachowe i większość cennych wartości odżywczych, ale zyskuje wysoką temperaturę dymienia. Innymi słowy na oleju rafinowanym możemy bezpiecznie smażyć. Natomiast oleje niepoddawane temu procesowi są w stu procentach naturalne i tłoczone na zimno. Do tego rodzaju produktów możemy zaliczyć olej rydzowy tłoczony z lnianki siewnej. Posiada on wyczuwalny korzenny smak z nutą orzechową oraz ma specyficzny posmak cebuli i gorczycy. Jego barwa może być różna, od żółtej przez zieloną po czerwono – brunatną i zależy ona od użytej odmiany rośliny. Olej rydzowy może być szeroko wykorzystywany w kuchni jako dodatek do sałatek czy gotowych dań. Najlepiej go spożywać w temperaturze nie wyższej niż trzydzieści sześć stopni Celsjusza, gdyż tak zalecają producenci. Jego największym walorem jest bardzo duża zawartość wielonienasyceniowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za obniżenie poziomu złego cholesterolu. Ponadto posiada on idealne proporcje kwasów Omega 3 do Omega 6, zatem powinien się znaleźć w diecie.

Przez wiele lat zapomniano o tym oleju, gdyż bardziej popularne stały się oleje lniane, słonecznikowe czy z pestek dyni. Na szczęście teraz olej rydzowy powrócił do łask, ponieważ zdrowy tryb życia stał się modny i wiele osób poszukuje wartościowych produktów spożywczych.

Back To Top