niedziela, 10 maja, 2020
Zdrowie i dieta

Działanie sproszkowanej kurkumy bio

 

Wielu z nas regularnie stosuje kurkumę w swojej kuchni. Stosujemy ją głównie za jej aromat oraz umiejętność naturalnego barwienia potraw. Kurkuma jest również nieodzownym składnikiem mieszanki curry, która jest znana na całym świecie. Nie każdy z nas zna jednak jej zdrowotne właściwości. Warto przyjrzeć się więc tej przyprawie bliżej.

Wiele zalet sproszkowanej kurkumy bio

sproszkowana kurkuma bioKurkuma jest naturalną przyprawą którą możemy kupić w postaci świeżej – korzenia, lub sproszkowanej. W Polsce najczęściej dostępna jest ta druga wersja. Najlepiej wybierać tą ekologiczną, bio oznaczoną odpowiednim certyfikatem. Kurkuma ma wiele zalet. Korzystnie wpływa na wiele dolegliwości. Przede wszystkim jej regularne stosowanie poprawia funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, dzięki czemu zapobiega sezonowym przeziębieniom i infekcjom. Warto ją stosować przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Kurkuma doskonale wspomaga również nasz układ trawienny. Podkręca metabolizm, co jest istotne dla osób na dietach redukcyjnych. Może również wspomagać trawienie, dzięki czemu zapobiega pojawianiu się zaparć. Taka sproszkowana kurkuma bio wpływa korzystnie na nasze serce, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, sprawdzi się w leczeniu i zapobieganiu niektórym nowotworom. Co istotne jej działanie (kurkuminy) jest nieco uzależnione od składnika zwanego piperyną. Znajdziemy go w pieprzu, dlatego warto stosować obie przyprawy razem. Wówczas działanie kurkumy będzie dużo silniejsze.

Do jednej z chętniej używanych przypraw w polskich domach należy kurkuma. Jest ona świetnym naturalnym barwnikiem. Jest składnikiem lubianej mieszanki curry. Jej regularnie stosownaie przynosi naszemu organizmowi wiele zalet. Wpływa na układ trawienny, odpornościowy oraz na funkcjonowanie naszego serca. Warto dodawać ją do wielu dań.

 

Back To Top