środa, 24 sierpnia, 2022
Rolnictwo i hodowla

Kiszenie pasz objętościowych w warunkach beztlenowych

 

Prawidłowe żywienie krów mlecznych w okresie jesienno-zimowym opiera się przede wszystkim na zadawaniu zwierzętom paszy sfermentowanej. Oczywiście taka pasza musi zostać wcześniej odpowiednio przygotowana. Kiszonka jest paszą objętościową, która idealnie nadaje się do karmienia zwierząt gospodarskich.

Zabezpieczenie kiszonki przed powietrzem i wodą opadową

gazoszczelna folia kiszonkarskaOgólnie pasze kiszone można podzielić na kiszonki i sianokiszonki. Kiszonki wykonywane są z kukurydzy, a sianokiszonki wykonuje się z różnego rodzaju traw. Aby jednak proces fermentacji był skuteczny, należy zapewnić paszy objętościowej odpowiednie warunki. Fermentacja to proces, który zachodzi tylko i wyłącznie w warunkach beztlenowych. Jeśli do kiszonki dostanie się powietrze, bardzo szybko dojdzie do jej gnicia, psucia się. Dlatego gazoszczelna folia kiszonkarska jest najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście folia chroni nie tylko przed dostępem powietrza. Również ważne jest to, by do środka nie dostawała się woda opadowa, która mogłaby przyczynić się do rozwoju pleśni. Pasza kiszona musi być zabezpieczona przed grzybami, które mogłyby uwalniać do środka mykotoksyny. Są to toksyny grzybów, które doprowadzają do zatruć u zwierząt gospodarskich. Pasza objętościowa kiszona może być przechowywana w silosie. Trzeba jednak pamiętać o tym, by bardzo dokładnie ją ubić. Zawsze należy ubijać kiszonkę do ścian. Chodzi o to, by nie powstawały żadne wolne przestrzenie, w których znajdowałoby się powietrze.

Po ubiciu paszy objętościowej przeznaczonej do kiszenia należy przykryć ją bardzo dokładnie folią kiszonkarską. Należy zabezpieczyć folię przed wiatrem – zwłaszcza, jeśli kiszonka przechowywana jest na zewnątrz. Wystarczy po prostu umieścić na folii ciężkie przedmioty takie jak cegły czy opony. Tak przygotowana pasza szybko ulegnie procesowi fermentacji.

 

Back To Top